Saveti lekara za primenu ozona

Saveti lekara za primenu ozona u medicinske svrhe, lecenje ozonom

Saveti lekara i primena ozona kod upala desni i paradontopatije

Saveti lekara za primenu ozona u lečenju paradentopatije i upale desni je značajna. Ozon rastvoren u destilovanoj vodi može se upotrebiti za ispiranje usta kod upala desni i paradontopatije. U idealnim uslovima bakterije i gljivice koegzistiraju u potpunoj ravnoteži i kontrolišu jedni druge. Ovo je najbezazlenije sredstvo u odnosu na sva druga hemijska sredstva, koja se koriste za dezinfekciju i ispiranje usne duplje. Pronađeno je preko 500 različitih tipova bakterija i veliki broj gljivica u ustima.

Osnovni cilj terapije ozonom parodontopatije (saveti lekara) je eliminisanje patogenih mikroorganizama iz parodontalnog džepa. Usta se mogu ispirati ozoniranom vodom nekoliko puta dnevno. Bakterije čine vrlo važan segment u digestivnom sistemu jer su zaduženi za razgrađivanje proteina i uklanjanje ostataka hrane sa zuba i sluzokože usta.

Ozon u prirodi nastaje kao rezultat najčešće u olujama. To je gas koji prečišćava zemljinu atmosferu. Štiti nas od sunca i njegovog UV zračenja, ali ipak sunce je važan faktor u nastanku ozona. Upotrebom ozonirane vode može se lečiti dijabetes, kancer, razna vrsta trovanja, gripa, bronhitisa. Takođe razne bakterijske infekcije, alergije, sifilis, i mnoge druge bolesti. Najveća primena ozona je po savetima lekara u izbacivanju toksina iz organizma.

Ono  što je izuzetno zanimljivo velike su primene ozonatora u lečenju srčanih i moždanih udara pa su postali neizostavan deo urgentne medicine. Koristi se u kozmetičke svrhe za negu lica, kao popularno sredstvo za podmlađivanje. Utiče na povećanje efikasnosti antioksidanata koji  uništavaju slobodne radikale.

Ipak sistem je vrlo osetljiv i lako se izbaci iz ravnoteže. Bilo koja akutna ili hronična bolest, način ishrane, loša higijena i neadekvatni stomatološki radovi mogu narušiti ovaj balans i dovesti do bujanja patogenih sojeva bakterija na uštrb korisnih i dobrih. Tada se javljaju oboljenja na zubima – karijes ili mekim tkivima, desnima – parodontopatija. Ova iako usko lokalizovana oboljenja mogu imati efekte na ceo organizam i biti okidač raznim drugim bolesnim stanjima, kao što su problemi sa zglobovima, srčani problemi, šlog, prevremen porođaj.

Bujanje patogenih sojeva u ustima se odigrava u plaku koji je zalepljen na zubima u predelu njihovog vrata (najčešće).